Print siden

Cider og Champagne

Minimum 10-12 kg. frugt eller så meget der kan være i spanden.
 
Kogt og koldt vand.
 
1 brev Pektolase enzym
 
1 brev gærnæring
 
1 brev Cidergær/sweetner

  Som udgangspunkt giver sukkeret i frugten ca. 4-5% alkohol, ønskes der højere % skal der tilsættes sukker. 1 kg. sukker giver ca.2 1/2 %, sukkeret opløses i det kogende vand.

Desinficer alle tingene der kommer i kontakt med vinen( brygspande/balloner, røreskeer, gærrør osv.) Det er ikke nok at bruge kogt vand da det ikke slår svampesporer ihjel. Du kan bruge vwp brygrens husk at efterskylle med koldt vand.

  1. Rens frugten og tag stilkene af, skær den i mindre stykker, kom så meget i så muligt. Mos bær og bløde frugter, men undgå at knuse kærnerne
  2. Hæld kogende vand i din gærspand så frugten lige er dækket, kom evt. sukker i. Tilsæt derefter (VIGTIGT AT DET SKER EFTER FRUGTEN) Pektolase enzym rør om og lad stå i 1/2 - 1 time.
  3. Fyld op med koldt vand til 23 liter totalt eller hvis der er fyldt op med frugt vent til tp er under 25 gr.
  4. Kontroller væsketemperaturen. Når den er højst 25 grader, tilsæt Cidergær/champagnegær og gærnæring. Sæt låget på gærspanden og monter gærrør. Husk fyld gærrør halvt med vand.

Gæring 3 - 4 uger (måske længere)

Efter ca. 3 - 4 uger ved 17-25 grader eller til gæringen er overstået. Kontroller at der ikke længere ligger skum på overfladen og vandet i gærrøret er lige. Er du i tvivl, så bør du vente nogle ekstra dage inden du fortsætter.

 Så skal frugten sies fra, det kan gøres med en frugtpresse,mæskepose eller si med klæde i, der er mange muligheder.

Den siede vin kommes i en desinficeret spand/glasballon og skal nu stå til klaring i ca.10 dage, jo koldere den står des hurtigere går det. Se nedenstående.

 Er vinen for sur/tør kan der tilsættes uforgærbart sukker, alm. sukker vil blot sætte gang i gæringsprosessen igen. Du kan bruge Laktose og Sorbitol, hæld en liter vin i en beholder og smag til du syntes den er sød nok, (pas på, vinen bliver sødere ved modningen), og gang mængden af tilsat sødemiddel op så det kommer til at passe med alt vinen.

 Flaskning af Cider/Champagne

For at få brus i cideren skal du lave en sekundær fermentering (gæring), til det skal du bruge lidt almindeligt sukker. For ikke at få for stort tryk i flaskerne skal du overholde nedenstående sukkermængder. Du skal bruge alm. hvid sukker eller mokkasukkerknalder.

 1005-1010 Oechsle:
 
33 cl.  3 gram(1 sukkerknald)
 
50 cl.  (0,5 liter)  4,5 gram(2 sukkerknald)
 
75 cl. (0,75 liter)  6,5-7 gram(3 sukkerknald)
 
1010-1015 Oechsle:
 
33 cl.  2 gram
 
50 cl.  (0,5 liter)  3 gram
 
75 cl. (0,75 liter)  4,5 gram
 

Ønsker du klarere Cider og mindre bundfald i flaskerne?

Naturgæret Cider giver bundfald i flaskerne. Hvis du ønsker at minimere bundfaldet og få klarere Cider, så er der nogle forskellige kneb. Et af disse er meget nemt at gøre som hjemmebrygger. Det kræver et gammelt køleskab og en ekstra gæringstank.

Når Cideren er gæret færdigt, omstikkes Cideren til en ren og desinficeret gærtank/spand. Spanden stilles i køleskabet 2-4 dage, kan også stå længere. Når det er ved at være tid til tapning, tages spanden forsigtigt ud dagen før tapningen skal foregå (for at temperaturen kan stige til ca. 18-22 grader igen). Stil den der hvor tapningen skal foregå (for at bundfaldet ikke bliver rusket op en gang til ved flytning). Bruger du spand med taphane, placerer du en 1-1,5 cm. liste under spanden ved hanen, og bruger du hævert lægger du pinden under spanden på bagsiden.  Herved sikrer du dig mod at få bundfald med når du tapper.

Desinficer flaskerne + propper/kapsler før fyldning.

Flaskerne stilles et sted ved stuetemperatur i 5-10 dage, og derefter koldt til de skal drikkes. Cideren/Champagnen skal helst stå i minimum 3 måneder helst et halvt år for at modne.

Sidst opdateret d.16-11-2020