Print siden

Kan det betale sig at brygge vin selv?

Vinbrygning har været en del af den Danske kultur helt tilbage til stenalderen, hvor man fandt ud af at lod man bær og frugter vildgære fik man en drik der havde en mærkelig virkning.

Brygmetoderne blev forfinet gennem generationer og op gennem middelalderen, ja helt frem til midten af sidste år hundrede. Havde enhver gårdmandskone med respekt for sig selv et brygrum, hvor gårdmandskonen bryggede husets vin og øl af gårdens råvarer.

Indtil slutningen af 1800 tallet var det også almindeligt, at man på landet brændte sin egen brændevin. Det til trods for at det var forbudt og der var oprettet specielle toldkorps der kun havde til opgave at finde og konfiskere brændevinstøjet.

Traditionen omkring vinbrygning døde ud i byerne efter 2 verdenskrig. Men blev igen taget op i forbindelse med at Danskerne begyndte at rejste på charterrejse og oplevede vinen omkring middelhavet. Frem til midten ad 80’erne var det helt almindeligt at have en vinballon stående og gære. Det døde lige så stille ud, i takt med at vinproducenterne kunne lave fornuftige vine til billige penge. Så i takt med at Netto introducerede billige vine til Danskerne, så forsvandt incitamentet til selv ar brygge sin vin.

Det var stort set kun entusiasterne der holdt ved med at brygge vin på havens bær og frugter. De tidligere så populære 3 ugers vinsæt forsvandt fra hylderne hos supermarkeder og materialisterne og der kom ikke nogle værdige afløsere.

Mens Danmark gik i stå som hjemmebrygningsland fortsatte udviklingen i landene omkring os. Ja selv i de lande som vi hovedløst søger kulturudvikling i (USA og Canada), har hjemmebrygning udviklet sig fra at være noget husholdningsmæssigt til at være højt profileret hobby. Hvor der afholdes vinsmagnings konkurrencer for hjemmebryggere der forfiner brygningen med vinsæt til det fuldkomne.

Tager vi et land som England, er markedet for vinbrygning med vinsæt støt stigende. Og vores naboer Svenskerne og Tyskerne har også holdt godt liv i traditionerne.

At markederne rundt om i verden stadigt udvikler sig har gjort, at nogle producenter har haft fokus på at udvikle vine af høj kvalitet. Der er blevet meget mere fokus på kvaliteten af druekoncentraterne og der er udviklet metoder der bevarer druernes karakteristika i stedet for at lave en karakterløs juice. Det betyder at vi som hjemmebryggere ikke behøver at dyrke vore druer selv og vi får mulighed for at lave en langt større variation af vine. Vinene vi brygger bliver bedre af at lagre, så når vi brygger 30 flasker vin, behøver vi ikke at drikke det hele med det samme. Men vi kan stille og roligt opbygge os en vinkælder med stor variation. Og vi har mulighed for at finde vores favoritter.

Det er almindelig opfattelse at det ikke kan betale sig at brygge sin vin selv. Her må jeg protestere. Når jeg brygger, med vinsæt, bruger jeg 2-3 timer reel arbejdstid og så er vinen på flasker. Resten af tiden passer vinen sig selv og det er kun for hyg at man går og holder øje.

Skal man sammenligne priser, bør det kun ske på de bedste vinsæt. Her kommer et par eksempler:

18 kg. AdVintage vinsæt ”Amarone” giver 30 flasker til en pris på ca. kr. 22,00 pr. flaske

15 liter Wine Expert ”Barolo” giver 30 flasker til en pris på ca. kr. 21,00

10 kg. House of Beaverdale ”Barolo” giver 30 flasker til en pris på ca. kr. 13,00 pr. flaske

10 kg. AdVintage vinsæt ”Australsk Shiraz” giver 30 flasker til en pris på ca. kr. 15,00 pr. flaske

8 kg. DOC’s ”Sangiovese” giver 30 flasker til en pris på ca. kr. 10,00 pr. flaske

Som der fremgår ovenfor, er der op til mange penge at spare. En god Barolo koster på den anden side af 65 kr. pr. flaske og for en Amarone må man normalt bøde noget mere. Der udover skal vi også huske at fra d. 01-01-2012 vil Helle og Co. Have omkring 3 kr. mere i afgift, så der stiger vinen jo nok en 4-5 kr. pr. flaske med moms og den ekstra avance forhandlerne ser sit snit til at lægge på.