Print siden

Mjødopskrift

7 til 10 kg honning, til 23 l. mjød, hvis du bruger portvinsgær er det 10 kg.

1brev gær, det kan eks. være Mjødgær, Portvinsgær, Hvidvinsgær, Killergær.

1 brev pectolase enzyme

1 brev gærnæring

Tilsætning kan være:

Rosiner, saft, bær, egespåner og humle, kun fantasien sætter grænser. Mængderne er efter smag.

Du justerer hvilken alkoholprocent du ønsker med hvor meget honning du tilsætter og hvilken gærtype du bruger.

10 kg Honning kan gå op til ca. 23 % alt efter hvilken gær du bruger. Desinficer alle tingene der kommer i kontakt med Mjøden (brygspande/balloner, røreskeer, gærrør osv.) Det er ikke nok at bruge kogt vand da det ikke slår svampesporer ihjel.

Kog ca.4 l vand eller æblejuce og overhæld honningen med det så det kan røres sammen. Honningen må kun opvarmes til maks.38 grader da det ellers vil gå ud over kvaliteten af honningen.

Overhæld 1 kg rosiner med lidt kogende vand og kom i spanden. Top op med koldt vand til 22 l.

Mål temperaturen, hvis den er under 20 grader tilsæt 1 liter kogende vand. Rør enzyme i og vent derefter ca. en ½ time så den kan virke.

Ved ca.20-25 gr røres gærnæring i derefter drysses gæren ud på overfladen i et jævnt lag, du behøver ikke at røre rundt. De første 2 dage må du gerne omrøre den.

Lad derefter mjøden stå og gære til vandet er helt lige i gærrøret ca.3 måneder, omstik mjøden til ren gæringsbeholder og lad den stå og klare i ca. 6 måneder. Omstik derefter og lad den modne i helt lukket spand/dunk/glasballon i yderligere ca.6 måneder eller kom den på flasker.

Gode ting tager tid

Rigtig god fornøjelse!