Print siden

Vi har alt det ølbrygnings udstyr, du skal bruge til hjemmebrygning

Ølbrygning er over de sidste par år blevet en mere og mere udbredt hobby, eftersom flere og flere finder ud af, hvor let det egentligt er at brygge rigtig god øl derhjemme – og hvor godt det smager! Og modsat hvad man lige skulle tro, så er det faktisk heller ikke særlig dyrt. Hvis du ser dig selv som en øl-entusiast, så under du dig selv at lave dit eget bryg!

Alt i udstyr til ølbrygning

Hos Brygforretningen finder du alt det nødvendige udstyr, du har brug for, for at kunne komme i gang med at brygge øl derhjemme. I menuen nedenfor kan du gå på opdagelse i vores store udvalg af brygudstyr, der er særligt egnet til ølbrygning. Du kan også besøge vores butik i Vipperød, hvor venlige ekspedienter altid står klar til at rådgive dig i, hvordan du mestrer dit hjemmebryggeri. Og hvis du vil vide lidt mere om ølbrygning, så læs videre efter menuen!

Hovedingredienser i ølbrygning

For at komme i gang med ølbrygning skal du ikke blot bruge ølbrygnings udstyr, men også forstå hvilke ingredienser, en øl består af. Mange bryggerier tilføjer flere ingredienser og krydderier for at brygge forskellige varianter af deres øl, men som udgangspunkt består øl af fire hovedingredienser:

  • Vand. I Danmark kan man sagtens bruge vand fra hanen til ølbrygning, da vores vand for det meste er rent. Du har derfor som regel altid nem adgang til alt det vand, du måtte har brug for til din ølbrygning.
  • Humle. Humlen er en plante, som kan vokse sig helt op til seks meter høj. Når man gror planten, gør man det derfor op af store stativer, så den bliver nemmere at høste. Disse stativer giver humlemarkerne et distinkt udseende, som er svært at overse, når man kører forbi dem! I ølbrygningen bidrager humle med bitterhed og aroma. Du kan se Brygforretningens udvalg af humle her.
  • Malt. Malt er en betegnelse for korn, som kun kortvarigt for lov at spire, før man stopper processen ved at tørre planten. Gennem denne proces dannes der enzymer i malten, som er det, der giver øllen sin sødme. Alt efter hvor hurtigt eller langsomt man udtørrer kornet dannes der forskellige former for malt. Tørrer man kornet mildt, for eksempel, ender man med ret almindelig pilsnermalt, hvorimod man ender med meget mørkere malte, hvis man tørrer kornet meget hurtigt. Det kræver meget stor ekspertise at producere malt, og produktionen er som regel adskilt fra den generelle ølbrygning. I Brygforretningen har vi mange forskellige malt-sorter, som du kan bruge i din ølbrygning. Du kan se dem her.
  • Ølgær. Gæren er nok den fysisk mindste ingrediens, når det kommer til ølbrygning, men man kunne argumentere for, at det er den allervigtigste. Den er nemlig gæren, som under brygningen omdanner sukkerstoffer fra malten til alkohol. Der findes mange forskellige typer ølgær, der alle giver forskellig smag og karakter til øllen. Du kan se Brygforretningens udvalg af ølgær her.

Som nævnt kan man under ølbrygningen tilsætte andre ingredienser og krydderier, som giver ekstra smag og karakter til øllen. Men hvis du er begynder, anbefaler vi, at du starter med en helt almindelig øl med ovenstående fire ingredienser. Når du efter et par bryg bliver bidt af hobbyen, så kan du begynde at eksperimentere og lave en øl, der er unik og helt din egen! Men først skal du bruge noget udstyr til ølbrygning.

Ølbrygnings udstyr, du får brug for

Afhængigt af dit ambitionsniveau og erfaring med ølbrygning findes der flere muligheder for at udfolde den skønne hobby, det er at brygge øl selv. Overordnet set har du følgende muligheder:

  • Ølbrygning med ølsæt. Hvis du er begynder, så anbefaler vi i Brygforretningen, at du starter ud med et ølsæt. Et ølsæt består af maltekstrakt med humletilsætning, og det eneste du skal gøre, er at tilsætte vand. I nogle tilfælde kan du med fordel tilsætte sukker, glukose og/eller ekstra maltekstrakt. Denne form for ølbrygning er så simpel, som det kan blive, og det kræver ingen forkundskaber eller specialviden. Det er også den hurtigste metode fra brygning til øllen hældes op i dit glas. Hvis du vil se Brygforretningens udvalg af ølsæt, så klik her.
  • Semi- eller All Grain ølbrygning. Hvis du bliver bidt af ølbrygning, er det formentlig denne metode, du ender med at bruger. Som begynder bør du ikke bruge denne metode, da der er mange små detaljer og ting, som du skal være opmærksom på, og det stiller også større krav til dit ølbrygningsudstyr. Denne metode kræver desuden også mere af din tid, men tiden er godt givet ud – for resultatet bliver som meget lækkert. Hvis du leder efter inspiration til dit næste bryg, så har Brygforretningen en liste af opskrifter på øl her.

Hvad end du er begynder og starter med et ølsæt, eller ølbrygningsveteran der mestrer ølbrygning med All Grain metoden, så er ølbrygning en hobby, der er sjov, givende og afslappende – og brygforretningen kan kun anbefale at gå i gang, hvis du et interesseret. Hvem ved om du er Danmarks næste store ølbrygger?

Er du en begynder, som gerne vil gå fra ølsæt til All Grain ølbrygning, så tilbyder Brygforretningen et kursus, hvor du bliver lært op i denne klassiske metode. Du kan se vores kurser her.