Print siden

 

Er du til den overkommelige og noget hurtigere løsning, at brygge med sæt af humlet maltekstrakt (beer kits), så behøver du ikke være bundet af de smagsvarianter, der ligger som færdige sæt på markedet. Du kan meget let ændre smagen på din øl, så du får øl der passer til din smag.

Kun fantasien sætter grænser!

Det er kun fantasien der sætter grænser, men en vigtig hovedregel er, at begynde med de små ændringer. Det er let nok at fylde smagselementer i øllet, men det er ikke muligt at tage dem ud igen. Du skal derfor forsøge dig frem med små mængder ad gangen.

Som tilsætning kan du bruge stort set alle former for krydderrier, humle, chokolade, engelsk lakrids, lakridsrod, brun farin og forskellige sirupper.

Mest anvendt er:
Chokolade, lakridstyper, karamel, brunfarin, mørk og lys sirup, appelsinskal, stjerne anis, koriander, kanel, nelliker og humle.

Eksempel 1:

1 dåse Coopers Irish Stout, Better Brew Irish Stout eller Black Rock Miners Stout.

1 kg. mørk frysetørret maltekstrakt

250 – 500 gr. Brun farin

50-100 gr. 70-90% mørk chokolade

10-50 gr. Engelsk lakrids eller lakridsrod

En gryde med 2,5-3 liter vand tilsættes 1 kg. Maltekstrakt og den ønskede mængde brun farin.

Blandingen bringes langsomt i kog under omrøring, så sukker og maltekstrakt ikke karamelliserer på bunden.

Når blandingen koger, rives chokoladen i (kan også knækkes i meget små stykker) og smeltes i blandingen under omrøring, derefter tilsættes den ønskede mængde lakrids og blandingen simrer under stadig omrøring i 5 minutter.

Herfra går resten af arbejdet som normalt.

Eksempel 2:

1 Ølsæt efter valg

1 kg. Frysetørret maltekstrakt eller brewenhancer

20-50 gr. Humlepellets efter smag/ønske

Evt. brun farin, karamel eller ekstra sukker til at øge alkoholprocenten

Pak den ønskede mængde humle i en lang the pose eller en humlesok.

En gryde med 1,5-3 liter vand tilsættes 1 kg. Maltekstrakt eller brewenhancer og den ønskede mængde brun farin, karamel eller ekstra sukker.
Blandingen bringes langsomt i kog under omrøring, så sukker og maltekstrakt ikke karamelliserer på bunden.

Når blandingen koger tilsættes humlen og koges med i 5-10 min for at give aroma, eller i 20-30 minutter for at give bitterhed.

Herfra går resten af arbejdet som normalt.

Eksempel 3:

1 mørk ale eller brown ale

1 kg. Amber eller pale maltekstrakt eller brewenhancer

50-100 gr. 70-90% mørk chokolade

2-4 stjerne anis, efter smag

2-4 stang kanel, efter smag

2-5 nelliker efter smag

Appelsinskrald efter smag

250 – 500 gr. Brun farin (kan erstattes med karamel)

En gryde med 2,5-3 liter vand tilsættes 1 kg. Maltekstrakt og den ønskede mængde brun farin. Blandingen bringes langsomt i kog under omrøring, så sukker og maltekstrakt ikke karamelliserer på bunden.

Når blandingen koger, rives chokoladen i (kan også knækkes i meget små stykker) og smeltes i blandingen under omrøring, derefter tilsættes de øvrige krydderier og blandingen simrer under stadig omrøring i 5 minutter.

Herfra går resten af arbejdet som normalt.

Rigtig god fornøjelse med at skabe din egen øl.

Husk det er kun fantasien der sætter grænser.

Du skal bare være opmærksom på at smagene ændrer sig under gæringen så du skal gå langsomt frem fra brygning til brygning, efterhånden som du får styr på hvad du kan lide.