Print siden

Sådan kommer du i gang med vinbrygning

Det at lave vin, cider eller mjød, er lige så simpelt som at lave en kop kaffe eller the, det tager bare lidt længere tid.

Lige gyldigt om det er vin, cider eller mjød, så kræver det at du har et sted hvor din gærbeholder kan stå ved en rimeligt konstant temperatur, og det kan være ved 17 til 24 grader C. bare det er en konstant temperatur, jo tættere på 17-18 gr. jo bedre resultat. Det er også vigtigt at du har et sted hvor du kan være når du skal gøre dit udstyr rent.

Sådan gør du:


Vinbrygning og Ciderbrygning på koncentratsæt:
 

  1. Gør udstyret rent
  2. Hvis der skal tilsættes sukker iflg. opskriften, så kog dette op i max 4 L. vand og hæld i gærbeholderen
  3. Hæld vinkoncentraten i gærbeholderen
  4. Skyl emballagen fra koncentraten indvendigt med vand
  5. Er det et sæt hvor der ikke skal tilsættes vand, kom 4 L. kogende vand oven i juicen i gærbeholderen
  6. Tilsæt Gærnæring og gær
  7. Gær i den tid der står på sættet
  8. Stik om (flyt til anden gærtank)
  9. Lad vinen klare
  10. Kom vinen på flasker
  11. Lad vinen lagre
  12. Nyd vinen


Vinbrygning og Ciderbrygning på frugter og bær:

  1. Gør udstyret rent
  2. Klargør frugt og bær
  3. Hvis der skal tilsættes sukker iflg. opskriften, så kog dette op i vand og hæld i gærbeholderen
  4. Tilsæt Pectolase enzym, gærnæring og eventuelt Bentonit og eller Egespåner
  5. Tilsæt gær
  6. Lad vinen gære til den er helt færdig med at boble i gærrøret, dog MINDST 3 uger
  7. Stik om (flyt til anden gærtank)
  8. Lad vinen klare
  9. Kom vinen på flasker
  10. Lad vinen lagre
  11. Nyd vinen


Mjødbrygning:

  1. Gør udstyret rent
  2. Kom honningen ned i gærtanken
  3. Opløs honningen i vand, hvos honningen er meget stiv tilsæt vand der er varmet op i en gryde til 35 gr. C.
  4. Når honningen er opløst fyldes op med koldt vand til den ønskede mængde
  5. Tilsæt Pectolase enzym og gærnæring
  6. Tilsæt gær
  7. Lad det stå og gære til det ikke bobler mere
  8. Stik om (flyt til anden gærtank)
  9. Lad mjødden stå og klare
  10. Hæld på flaske 11. lad mjødden lagre
  11. Nyd mjødden