Print siden

SÅDAN KOMMER DU IGANG MED ØLBRYGNING

Når du vil i gang med at brygge øl, er der forskellige måder at komme i gang på. Du kan starte med den sikre måde at brygge de første øl af ølbrygningssæt lavet af maltekstrakt eller du kan tage springet direkte ud i brygning med malt, vand, humle og gær.

Brygning med maltekstrakt er den sikre måde at begynde på, og det udstyr du anskaffer dig til det er det samme som du skal bruge når du går videre til Allgrain brygning, men du begrænser fejlkilderne til rengøring og flaskning, så hvis der går noget galt kan du overskue hvor fejlkilden ligger. Brygning med Ekstrakt ølsæt er et godt sted at starte hvis du vil være sikker på succes første gang.

Allgrain brygning (brygning på hele korn) er lidt mere udstyrskrævende, men ikke sværere end at mange af vore tipoldemødre gjorde det som en del af hverdagen.

Du kan starte Allgrain ølbrygning på flere måder:

 • Køkken brygning af 5 L. batches af enten en blanding af maltekstrakt og malt, eller helt på malt, her er det ofte kravet til grydestørrelserne der bestemmer hvilken metode der passer bedst til dig. Køkkenbrygning er ikke særligt pladskrævende og kan ofte gøres med ting du allerede har i dit køkken.
 • Brygning af større mængder i en stor gryde på gas eller EL, hvor man enten brygger i en pose, det kaldes ”brew in a bag”, med en indsatsbund i gryden eller ved udskylning i en lautertun, en speciel spand med sibund. Brygning på gryde er noget mere pladskrævende og stiller noget større krav til gryder og varmekilde
 • Den tredje mulighed er at brygge på et bryganlæg, hvor stort set alle de første brygprocesser foregår på en brygmaskine af en eller anden udformning. De fleste bryganlæg er udformet så de er relativt pladsbesparende i forhold til at brygge på gryder.

Lige gyldigt hvilken måde du vælger at brygge på skal du have adgang til vand, en varmekilde og gode forhold til rengøring.

Skal du bruge et ølbrygningssæt, så kan du finde et her.

Ølbrygning bygger reelt på 11 trin i en fast rækkefølge, og følger man dem så kan det ikke gå galt.

 1. Rengøring: Det vigtigste ved ølbrygning er hygiejne, det næst vigtigste er hygiejne og derefter kommer udstyr, opskrifter og materialer. Før du går i gang med at brygge er det vigtigt at du rengør og desinficerer det udstyr og de omgivelser du skal brygge med og i.
 2. Kværning: Kværningen af den malt du skal bruge til brygningen skal ske så tæt på brygningstidspunktet som muligt, for at få flest muligt af de æteriske komponenter ned i øllet og give en god smag, i stedet for at de fordufter ud i luften hvor de ikke gør nogen gavn. Det er også vigtigt at malten kværnes rigtigt for at skallerne kan bruges som filterbund, og tørstoffet i kernerne kan omdannes til forgærbart sukker.
 3. Mæskning: Mæskningen er den proces hvor tørstoffet i malten skal omdannes til sukkerarter der henholdsvis forgæres til alkohol og de uforgærbare som giver øllet fylde og krop. Derudover er mæskningen også den proces hvor protein, smagsstoffer og farve udtrækkes af malten, hvor proteiner er med til at give øllet et godt skum også kaldet hoved, mens smags- og farvestofferne danner stilen på øllet.
 4. Filtrering og skylning (Sparging): Filtrering og skylnings processen er vigtig for at få alt sukker, smag og farve ud af masken, så man får den bedste udnyttelse af de råvarer man bruger.
 5. Kogning af Urt: Når mæskning og skylning er gennemført, skal det flydende materiale ”Urten” koges, for at sikre at urten er steril så du ikke risikerer vildgæring. Samtidigt har kogningen den virkning, hvis man koger længe nok, at der udskilles uønskede proteiner som ellers ville gøre øllen tåget eller uklar. Kogningen bruges også til at tilføre øllen bitterstoffer der er med til at konservere den, ved at man under kogningen kommer humle i Urten. Humlen afgiver herunder blandt andet alphasyre som konserverer og giver den syrlige bitterhed og aroma.
 6. Afkøling: Efter kogning af urten er det vigtigt at den hurtigt bliver kølet ned så der kan tilsættes gær. Hvis man lader Urten køle langsomt ned er der større risiko for at øllet kan blive inficeret med bakterier, fordi Urten er et sandt mekka for de bakterier og vildgær der er i luften omkring os, og disse bakterier formerer sig meget hurtigt i temperaturer mellem 30 og 50 grader. Derfor er det vigtigt at Urten hurtigst muligt kommer ned under dette kritiske stadie.
 7. Gærstarter og gærtilsætning: Når du skal brygge, er det vigtigt at du vælger hvilken gær du vil bruge til din øl, og får lavet en gærstarter så gæren er på toppen når du skal tilsætte den. Når Urten er hældt over på gæringstanken er det vigtigt at få tilsat gæren, så gæringsprocessen kan komme i gang så hurtigt som muligt og være med til at konservere Urten, så det bliver til øl i stedet for eddike.
 8. Kontroller gæringen er i gang: Når du har tilsat gæren er det vigtigt at holde øje med at gæringen også går i gang, det ser du ved at det bobler i gærrøret.
 9. Lagring og udfældning: Efter 7 – 14 dage afhængigt af øltype og temperatur stopper gæringen, og det er tid til at stikke øllen om og stille den til lagring. Lagringen bør foregå ved en lavere temperatur end gæringen, og gerne ved mellem 0 og 2 grader C., da dette hjælper med til at klare øllet. Lagringstiden kan være fra 5 dage til 6 mdr. afhængigt af lagertemperatur. Når lagringstiden er ved at være til ende, har øllet godt af at komme til at stå ved stuetemperatur et par dage, for at udgære eventuel Diacetyl.
 10. Tapning på flasker eller fad: Tiden er nu kommet til at tappe din øl om, og du skal gøre op med dig selv om du vil have din øl på flasker, fad eller Keg.
 11. Smagning: Efter Karbonering er det blevet tid til det vigtigste, at smage på herlighederne, smager det godt, kan du smage råvarerne, er øllen klar, er der et godt skum, hvis du svarer ja til dette så er brygningen en succes.